2010. július 16., péntek

Ruházati üzletnyitás szakképzettségi feltétele

ha sikerülne megegyeznünk a tegnap részletezett bérbeadóval, akkor itt helyben használt gyermekruha üzletet nyitnék. Nem is nézelődnék tovább a szomszédos városban. De jó lenne...
addig is utána nézek a végzettség kérdésének.
Nekem van egy kereskedelmi főiskolai diplomám, reméljük az elég. Bár ahogy az előbbi bejegyzésben írtam, az egyéni vállalkozás indításához nem kell a vállalkozónak szakképzettnek lennie, elég ha az alkalmazott vagy a segítő a szakképzett, azokban a vállalkozásokban, ahol kell szakképzettség a tevékenységhez.


Az üzlet nyitásának szakképesítési feltételét a 5/1997. (III. 5.) IKIM rendelet írta elő. A Ruházati cikk értékesítése tevékenységnél Ruházati kereskedő szakképzettség van előírva ill. szakképesítésként elfogadható a szakiránynak megfelelő egyéb szakképesítés vagy magasabb szintű szakirányú szakmai végzettség is.
2009. szeptemberben, amikor a kereskedelmi tv. változott az alábbiak jelentek meg:
"Az új rendelettel a minisztérium a kereskedelmi állások jó részének betöltéséhez eltörölné a szakképzettség követelményét. Ennek értelmében lehetővé tennék, hogy végzettség nélkül is föl lehessen venni bárkit pénztárosnak, cipő-, ruha-, gyümölcs-, zöldség-, pékáru eladónak, vagy könyv-, újság-, papír-írószer-, és virágárusnak, sőt piacfelügyelőnek is....."

Viszont ilyet is olvastam::

"A Népszabadság szerint az előző kormány egyik utolsó intézkedéseként ugyanis úgy módosított egy jogszabályt, hogy a jövőben a munkáltatók zöldség-gyümölcs, vagy ruházati eladónak, papír-írószer kereskedőnek azt vehetnek fel, akit csak akarnak. ...A szakszervezet szerint ez leértékeli az érintett szakmákat, a kereskedők viszont úgy vélik, az új előírások megfelelnek a piaci gyakorlatnak. ...A szakmai érdekképviselet a Népszabadságtól értesült az egy hónapja a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályról, és közölték: keresik a módját, hogy az új kormánynál felülvizsgáltassák a rendeletnek szerintük a szakmát ellehetetlenítő pontjait.."


Tehát az én végzettségem elég, az eladónak nem kell külön.
Ja, és ha a bioboltnál maradnék, ott lenne gyógynövény, márpedig ahhoz drogériakereskedői végzettség kell. Szóval ott olyan alkalmazottat kellene felvennem, mert az nekem nics.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Kereskedő üzletvezetői végzettség szerinted jó, ha szeretnék ruházati üzletet nyitni? Így is úgy is kell valami tanfolyamot csináljak, mert nekem csak érettségi és művelődésszervező diploma van, semmi kereskedelmis. Vagy egy bolti eladói is jó? Mit gondolsz? Üdv.: Adri

    VálaszTörlés
  2. Szia! Ruházati boltot szeretnék nyitni, de nem tudom,hogy kell e hozzá bolt vezetői végzettség vagy elég a bolti eladói ami már nekem meg van. Köszönöm a választ.

    VálaszTörlés